15 Οκτωβρίου 2008

Μια κάποια φιγούρα, ένας κάποιος Γιώργος...


Από το παράθυρο του γραφείου μου βλέπω μια οικεία φιγούρα σκυμμένη μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή. Τα χείλη του είναι σφιγμένα, το δεξί του χέρι ακουμπάει το ποντίκι σαν να βρίσκει παρηγοριά από την επαφή αυτή και τα μάτια του είναι καρφωμένα στα εκατοντάδες νούμερα που αναβοσβήνουν σαν παλαβά. Από τα πράσσινα στα κόκκινα και από τα μπλέ πάλι στα κόκκινα.
Γενικός δείκτης στο -3.69% και κατεβαίνει.
Το αριστερό χέρι σηκώνει το ακουστικό και σχηματίζει έναν αριθμό.
Ο Γιώργος της άλλης γραμμής είναι ο καθημερινός τηλεφωνικός επισκέπτης.
Ο Γιώργος βγήκε από κάποιο πανεπιστήμιο με μεταπτυχιακό και τον τίτλο του Χρηματιστή και η εταιρεία που εκπροσωπεί του απέδωσε και τον τίτλο του market analyst ώστε να προστεθεί η τιμητική κάθετος (/) κάτω από το όνομά του και να είναι πιο εύηχη η παρουσίαση της ιδιότητάς του.
Στο λεξιλόγιο του Γιώργου δεν υπάρχει η λέξη "πρόβλημα". Υπάρχουν μόνο "θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης" ενω ολα γύρω από το καθημερινό του πρόγραμμα προλογίζονται από τον εξίσου τιμητικό χαρακτηρισμό "business": "business lunch", "business plan", "business activity" κ.οκ.
Η φιγούρα ακούει προσεχτικά τον Γιώργο, αντιπαραθέτει την δική της άποψη, κάνει ερωτήσεις, ψάχνει για μια κουβέντα με θετικό πρόσημο μήπως και αντισταθμίσει το μείον του δείκτη και των χρημάτων που χάνονται.
Ο Γιώργος συστήνει υπομονή, δείχνει κατανόηση και παράλληλα με το ακουστικό που κρέμεται από το άλλο του αυτί παρηγορεί μια άλλη φιγούρα, η οποία βρίσκεται σε κάποιο άλλο γραφείο, κοιτάζει τα ίδια νούμερα να κοκκινίζουν και βασανιστικά βλέπει τις ελπίδες για "αύξηση των κεφαλαίων" να εξανεμίζονται.
Ο Γιώργος δεν είναι μάντης ούτε Θεός. Δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, κατά συνέπεια μπορεί μόνο να προτείνει, να συστήσει βάσει στοιχείων, να εικάσει, να ελπίσει, να μιλήσει καθησυχαστικά αλλά...η απόφαση και η ευθύνη είναι της φιγούρας. Της κάθε φιγούρας που κάθεται μπροστά σε μια οθόνη με νούμερα να αναβοσβήνουν και το χέρι να σφίγγει το ποντίκι.
Τα κουράγια της φιγούρας δεν είναι όπως παλιά και οι αντοχές πια περιορισμένες.
Τι να πει κανείς για τα κεφάλαια που μετά βίας διατηρούνται? Τα κέρδη, αυτά και αν έχουν προ πολλού ξεχαστεί και η όποια ελπίδα επιστροφής στις προ φούσκας εποχές προκαλλεί γέλιο. Παρόλα αυτά ευχαριστεί το Γιώργο κάθε φορά για το χρόνο που του διέθεσε και ανανεώνει το τηλεφωνικό τους ραντεβού για την επόμενη φορά που το αρνητικό πρόσημο θα ταράξει την ηρεμία του.
Ας είναι όμως, ότι ανεβαίνει κατεβαίνει και ότι κατεβαίνει δεν αποτελεί πρόβλημα, αποτελεί θέμα πρός επίλυση το οποίο με τη βοήθεια ενός μεγαλειώδους business plan θα φέρει τα πάνω κάτω.
Και στο τέλος ότι έχει ανέβει πάλι κάτω θα βρεθεί.

20 σχόλια:

gregory είπε...

ενας ..λακης μια μερα ηθελε να με πειση...να κανω τα ηλεκτρικα του σπιτιου μου ολα αυτοματα...να λειτουργουν απο υπολογιστη...
γιατι του λεω να τα κανω???
ετσι μου ειπε..να ειναι αυτοματα...

PN είπε...

Το ανθρώπινο πρόσωπο της κρίσης. Γιατί συχνά ξεχνάμε ότι η κρίση δεν έχει τη δική της θέληση...

Hfaistiwnas είπε...

Πόσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό!;;;
Σκέφτομαι πως και αυτοί οι άνθρωποι, τα κεφάλια τους παίζουν..

Ανώνυμος είπε...

Οπως λέει κι ένας άλλος Γιώργος (ο Μαρίνος)

ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει
ό,τι αρχίζει σταματά
ό,τι βιδώνει ξεβιδώνει
(και κάτι άλλο που δε θυμάμαι καθότι ήμουν αγέννητη τότε που τα τραγούδαγε αυτά ο πώς τον είπαμε)

One Happy Dot είπε...

@gregory...
Και αν πάθαινε κάτι ο υπολογιστής εσυ θα έμενες στα μαύρα σκοτάδια! Έξυπνος ο λάκης! :)

@vk in athens...
Το θέμα είναι γιατί συνχά ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη "κρίση" δεν είναι απρόσωπη. Έχει πρόσωπο...το πρόσωπο όλων εκείνων που τελείως παράλογα έχουν τοποθετήσει μια ζωή σε μερικούς δείκτες που ανεβοκατεβαίνουν και ποιός θα τους σώσει...

@Hfaistiwnas...
Τα κεφάλια τους, το σπίτι τους, τις όποιες περιουσίες έχουν και ένας Θεός ξέρει για πόσο ακόμα θα αντέξουν...οικονομικά και πάνω από ολα ψυχολογικά!

@Sakafiora...
ε οχι και αγέννητη χρυσή μου. Σε λίγο θα μας πείς ότι δεν ξέρεις ποιός είναι και ο Ρουβάς...παλιορουβίτσα!

xipasmenos είπε...

Άμα δε κλέψουμε το ομοίωμα του Ρουβά από το σπίτι της Σακαφιόρας να μην μας λένε "xipo-dot-Κουκλάκια πανέμορφα και σεξυ".......

Το κείμενο δε το κατάλαβα....το νόημα είναι βαθύ και βαριεμαι να σκάβω!!

Naf είπε...

ΜΗΝ ΤΣΑΝΤΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΦΙΓΟΥΡΑ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ....
έχω εμπειρία απο μια άλλη φιγούρα γνωστή μου...

jacki είπε...

Βρε το Γιώργο μας...Βρε το Γιώργο μας.

ProFyLaKtiKo είπε...

χμ. το διάβασα. το ξαναδιάβασα. το ξαναματαδιάβασα. εε μέχρι που κουράστηκα. αρχίζει και ο τότσικας σε λίγο.

επειδή αναφέρεσαι σε ανεβάσματα και κατεβάσματα αυτά είναι για τους μέτριους... αν είσαι καλός θα ανέβεις μια και καλή. έστω σταδιακά.

Spy είπε...

Μπα; Έχουμε και επενδυτικές ανησυχίες; Έχετε επενδύσει τα κεφάλαιά σας (?) σε ξένα funds που το γυρίσανε σε "τοξικά προϊόντα";
Έχετε αγοράσει γη;
Είστε φίλη του Γιώργου;
Ερωμένη της φιγούρας;
Πείτε κάτι τέλος πάντων...

(απρόσμενη ανάρτηση...)

SDRyche είπε...

Εγώ πάλι μπερδεύτηκα. Δε δουλεύει που δε δουλεύει και πολύ τις τελευταίες μέρες, πάει με απόκανες.
Ορμώμενη (όπως λεν και τα πτυχία) από πού, προέκυψε αυτή η ανάρτηση;

uberbastard είπε...

tell him to get a life,asap

One Happy Dot είπε...

@Xip..
είναι βαθύ το νόημα ε??? Αν στο βάθος κήπος σε περίμενε κανένα super dooper ρολόι θα σου λέγα εγω πως θα έπεφτες με τα μούτρα! Αλλά σε συγχωρώ γιατί μαζί θα την πέσουμε στο ρουβοκουκλάκι! Και στο παγωτάκι! :)

@Naf...
Μήπως να γνωρίσουμε τις φιγούρες μεταξύ τους πρίν εξελιχθεί κανένα θέατρο του παραλόγου??? Για think about it!

@jacki...
Είναι ο άτιμος....μούτρο από τα ολίγα!

One Happy Dot είπε...

@Profylaktiko...
Εσυ πουλάκι μου ακόμα δεν γύρισες από τη Gaudi Land και άρχισες τις θεωρίες? Σ'αρέσει και ο Αποστόλης ε? Δεν σε αδικώ...;)

@Spy...
Είδατε κυρ Spy Μας? (χέρι στη μέση που σπάει, κεφάλι που κουνιέται νευρικά πέρα δώθε) Έχουμε και τέτοιες ανησυχίες! -7% και χτύπησε το ρημάδι χθές! Η φιγούρα είναι "πατρική" ως εκ τούτου το ενδιαφέρον και ανησυχία μας είναι άμεση, χωρίς ερωτικό περιεχόμενο και άδολη. Οσο για τις προσωπικές μας επενδύσεις, θα τις χαρακτήριζα πιο "ρηχές" και με άμεσο περιθώριο ικανοποίησης...Hondos Center, υπέρχο ταξίδι ομορφιάς!

@sdryche...
Αχ καλό μου το καψες κι εσυ το τσερβέλο ε? Λοιπόν η συγκεκριμένη ανάρτηση ήταν ουσιαστικά οι υπότιτλοι σε μια σκηνή που εξελίχθηκε στο γραφείο χθές και έχει να κάνει με το χρηματιστήριο που πέφτει και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τους "παίχτες" είτε είναι εγκλωβισμένοι είτε οχι. Καλημέρες επεξηγηματικές και πάντα άκρως μπερδεμένες! :)

@uberbastard...
αμ δεν το λεω νομίζεις? Μάλλιασε η γλώσσα μου αλλά...ίσως αν προσθέσω και το asap να εχω καλύτερα αποτελέσματα! Καλημέρες ταχύτατα κινούμενες! :)

Leviathan είπε...

diaforetiko post apo auta pou mas sini8ises!!filia polla!!!kalo mesimeri!!

SDRyche είπε...

Καλέ το κατάλαβα ότι έχει να κάνει με το χρηματιστήριο. Η απορία ήταν στο πως προέκυψε αυτή η ανάρτηση και την πήρα μια χαρά την απάντησή μου!
Στάχτινες καλησπέρες, γιατί όχι μόνο το έχω κάψει τον τελευταίο καιρό αλλά έχω διασκορπίσει και τις στάχτες.

One Happy Dot είπε...

@leviathan...
Τελικά είναι αλήθεια...είμαι μια κουκίδα με πολλαπλή προσωπικότητα και ύφος! :) Επίσης είμαι και ψώνιο αλλά αυτό θα το αναλύσουμε σε άλλη ανάρτηση?! Καλό απόγευμα όμορφε!

@sdryche...
Στάχτινες καλησπέρες και από τα δικά μας χωράφια που σήμερα ειδικά έγιναν στάχτη και μπούρμπερη!!!!! :)

Γ.Π. είπε...

Και μόνο που μπόρεσες από τη βαρετή συζήτηση ενός χρηματιστή και ενός κεφαλαιούχου (που είσαι Αλέκα να χαρείς!!) να "συγκινηθείς" και να γράψεις κάτι είσαι τουλάχιστον αξιέπαινη!
Μη σου πω ότι είσαι ενα θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης...

Spy είπε...

A, κάτι έχετε πάθει, έτσι;
Tι χωράφια και στάχτες;
Tι φωτιές και μπούρμπερη;

(Πλησιάζει Παρασκευή. Eυθυμείστε!)

One Happy Dot είπε...

@Καημός...
*κοκκινίζω*
Όταν λες θέμα άμεσης αντιμετώπισης τι ακριβώς εννοείς? Γιατί την τελευταία φορά που το άκουσα αυτό εμφανίστηκαν στην πόρτα 2 κύριοι με ενα λευκό σακάκι στα μέτρα μου με κουμπάκια στην πλάτη... :P

@Spy...
Πολυαγαπητέ παρανόησις! Η διάθεση είναι πολύ καλή και σαββατοκυριακάτικη τα μάλα! :D