4 Ιουνίου 2009

Σήμερα το πρωί εκεί που περπατούσα είδα ενα κουτσό περιστέρι...


Είχε ενα πόδι γερό πάνω στο οποίο στηριζόταν. Το άλλο του πόδι ήταν κομμένο μέχρι ενα σημείο οπότε, θεωρητικά και χωρίς να ξέρω οτιδήποτε γύρω από την ανατομία των περιστεριών, μάλλον δεν είχε καμία χρησιμότητα στην κίνησή του.
Το περιστέρι ουσιαστικά πηδούσε πάνω στο ενα του πόδι σαν να κάνει κουτσό και κυνηγούσε ενα άλλο περιστέρι το οποίο αν και είχε και τα δυο του πόδια σώα και μπορούσε να τρέξει πιο άνετα, παρόλα αυτά έμενε εκεί κι ας φαινόταν ενοχλημένο από το επίμονο κουτσό περιστέρι το οποίο το τραμπούκιζε τσιμπώντας του το σβέρκο. Θα μου πείς μπορεί να ήταν ενα θηλυκό και ενα αρσενικό και να του έκανε καμάκι και το άλλο να το έπαιζε αλα Mahler "σας παρακαλώ δεν θα'θελα!" Η άνοιξη πέρασε, το καλοκαιράκι μπήκε και το αμουρ πάει περα δώθε! Μετά από λίγο και τα δυο άνοιξαν με την ίδια ευκολία τα φτερά τους και πέταξαν ψηλά.

Το θέμα είναι ότι ενα παράξενο θέαμα όπως ενα κουτσό περιστέρι που πηδάει στο ενα του πόδι ξενίζει...αλλά για λίγο. Όταν συνειδητοποιήσεις ότι κατά τα άλλα φέρεται και αντιδρά όπως κάθε κανονικό περιστέρι ξεχνάς την ιδιομορφία του και μετά από λίγο δεν το παρατηρείς καν.

Βλέπεις η φύση έχει τον τρόπο της να παίρνει κάτι διαφορετικό και να το κάνει κομμάτι της. Μπορεί η προσαρμογή να είναι δύσκολη. Μπορεί το μη συνηθισμένο να ξενίζει και αυτομάτως να απομονώνεται από τα καθημερινά, εκείνα που το μάτι έχει συνηθίσει και από τα οποία δεν εντυπωσιάζεται.
Ο χρόνος όμως λειτουργεί καταλυτικά και πολλές φορές φαρμακευτικά. Επουλώνει τις πληγές, δίνει περιθώρια στη συνήθεια να κάνει τα μαγικά της, οδηγεί το μυαλό σε διαδρομές λιγότερο ταξιδεμένες με "δρόμους" μεγαλύτερους στους οποίους ο νους μπορεί να κινηθεί πιο εύκολα, δίχως όρια.

Χρόνος γιατρός, χρόνος σύμμαχος, χρόνος φίλος.
Μια απογοήτευση θα καταλαγιάσει, μια άσχημη κουβέντα θα παραμεριστεί, μια δυσσάρεστη εικόνα σιγά σιγά θα θαφτεί εκεί που υπάρχει χώρος.

Ο χρόνος και η φύση ίσως λειτουργούν παράλληλα.
Δυο συνεργάτες που έχουν απόλυτη αναγκη ο ένας τον άλλον για να μην κολήσει ο νους στο χθές, να μην σταθεί το μάτι σε οτι δεν βλέπει συχνά, να μην παραμείνουμε ίδιοι και απαράλαχτοι. Άλλωστε, το γεγονός οτι έχουμε συνηθίσει στο θέαμα ενός περιστεριού με δυο πόδια δεν σημαίνει ότι εκείνο με το ενα πόδι είναι το παράξενο. Στα δικά του μάτια μπορεί οι άλλοι να είναι απλά διαφορετικοί. Μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ποιός έχει δίκιο και ποιός οχι?


(όπου ροζ ψάρι σκέψου κουτσό περιστέρι. Όπου μπλε ψάρι σκέψου περιστέρι με δυο πόδια...πόση ωρα μπορείς να κοιτάς ενα ροζ ψάρι που κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα και να σου κάνει την ίδια εντύπωση που σου έκανε το πρώτο λεπτό...? Δεν σου έκανε εντύπωση? Ε δεν είσαι παρατηρητικός τελικά!!)

14 σχόλια:

xipasmenos είπε...

Δυτυχώς πάνω στην διαφορετικότητα στηρίζεταιη κοινωνία μας.....είναι η ανάγκη μας για διαφοροποίηση.

Είσαι αρτιμελής, ο άλλος είναι κουτσός.

Είμαι στρ8, ο άλλος είναι αδερφή.

Είμαι gay, ο άλλος είναι θυληπρεπής.

Είμαι πλούσιος, ο άλλος είναι φτωχός.

Για να ορίσουμε τον εαυτό μας, και για να τον διαφοροποιήσουμε έχουμε ανάγκη το να παρατηρήσουμε στο τι διαφέρουμε. Αρκεί να μην περάσεις την λεπτή γραμμή που χωρίζει την ανάγκη για διαφοροποίηση με τον ρατσισμό και κατηγοριοποίηση αυτών που είναι διαφορετικοί απο σένα!!

Με λίγα λόγια βλέπεις οτι είναι κουτσό το περιστέρι, το ξεχώρισες, αλλά γρήγορα διαπιστώνεις οτι είναι περιστέρι. Συμπεριφέρεται σαν περιστέρι, δεν διαφέρει απο τα άλλα!

Io είπε...

marsi! eimai kai piomeni, zalistika me ola auta perissotero, eidika me to roz psari...skotodini mou irthe..mpa se kalo sou!

Ανώνυμος είπε...

Πριν λίγα χρόνια, στο κτηνιατρείο φιλοξενούνταν μία σκυλίτσα, χωρίς πισινά πόδια. Όταν ρώτησα τη γιατρό, μου είπε πως κάποιος την είχε δέσει στις ράγες ενός τρένου "για να σπάσει πλάκα". Ήθελα να βάλω τα κλάματα έτσι όπως την κοιτούσα, με τα λαμπερά της μάτια, γεμάτα αγάπη και προσμονή για το χάδι μου. Πήγαινα κάθε εβδομάδα και την έβλεπα. Έπαιζε, έτρεχε πέρα δόθε, ζούσε σαν να έχει όχι 4, αλλά 14 πόδια. Ώσπου μια μέρα, πήγα να τη δω, αλλά δεν ήταν πια εκεί. Μία κυρία την είχε υιοθετήσει. Δεν θυμάμαι να έχω νιώσει ποτέ στη ζωή μου μεγαλύτερη γαλήνη.
"Τα ζώα έχουν μία εξαιρετική ικανότητα να προσαρμόζονται στη διαφορετικότητά τους", διάβασα κάπου μια φορά.
Μακάρι αυτό να ίσχυε και για τους ανθρώπους, όχι μόνο προς τα ζώα, αλλά και προς τους άλλους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί, σε ο,τιδήποτε μπορεί να είναι διαφορετικός κανείς...

Ανώνυμος είπε...

re sy, prospathw tosh wra na katalavw giati ola ayta ta mple psaria pane sto antitheto reyma!

jacki είπε...

Ψυχή μου πολύ σωστά-σοφά το θέτεις.
Η διαφορετικότητα δεν είναι για λύπηση..
Καλησπέρα.

Hfaistiwnas είπε...

Η φύση όλα τα δίνει, εμείς πως θα τα αξιοποιήσουμε; Ο χρόνος κάνει θαύματα..
Η διαφορετικότητα όσο και ο ρατσισμός πάντα θα είναι κομμάτι της ζωής μας.. δυστυχώς..

ΦΟΥΛΗ είπε...

Εγώ ξέρω να πω (για να ξεφύγω από το θέμα) ότι τώρα τα βλέπουμε όλα ροζ;;;
μα, και το φουκαριάρικο το ψάρι ροζ;;
καλό βράδυ.....

ΥΓ πολύ τσατίστηκα με την περίπτωση που περιέγραψε ο η brokensemaphore..
μα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι;;; αίσχος.........

b|a|s|n\i/a είπε...

το ίδιο ή διαφορετικό τις ίδιες κουτσουλιές κάνουν όλα. είναι που καθάριζα πάλι την αυλή από τις κουτσουλιές. δεν μπορείς να φανταστείς τι τρώνε! :))
και για το πιο σοβαρό της υπόθεσης τις περισσότερες φορές εμείς οι ίδιοι διαχωρίζουμε και διαφοροποιούμε. γιατί ξεχνάμε το πολύ απλό. ότι η ψυχή του καθενός είναι μοναδική. σαν το δαχτυλικό αποτύπωμα. τόσο ίδια. και τόσο διαφορετικά.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

αχ κυρα Ντοτ μου
εκτακτες οι τσιπουρες
να στις κανω λαδοριγανη ειπαμε?
α ναι ξεχασα δεν τρως ψαρια...

[οτι να ναι απαντηση παλι ...]

ProFyLaKtiKo είπε...

πίστευα ότι θα καταλήξεις κάπου. τελικά κατέληξες στα ψαράκια. τι γλυκά!

εγώ θα πω πως είναι απλά μαγκιά να είσαι διαφορετικός! μου το χε πει ένας μικρός κάποτε...

φιλιά πολλά και καλό 3ήμερο

One Happy Dot είπε...

@ALL...
Όλοι έχουμε δίκιο, όλοι έχουμε άδικο...διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές απόψεις. Το λάθος και το σωστό είναι σχετικό και ποτέ απόλυτο! Εύχομαι ενα υπέροχο 3ήμερο σε όλους και το νου σας γιατί αν φτάσει τους 38 η θερμοκρασία τη Δευτέρα...την κάτσαμε!
Φιλί!

Dr_MAD είπε...

Πρόσοχή στους δρόμους να είμαστε ΟΛΟΙ εδώ και τη Δευτέρα το βράδυ

*Ο Ιχθύς είναι στη Σελήνη μου και πιστεύω ακράδαντα πως είναι... ροζ!

osman είπε...

Γεια σε όλους,
Το όνομά μου είναι ο κύριος, Rugare Sim. Ζω στην Ολλανδία και είμαι ευτυχισμένος άντρας σήμερα; και είπα στον εαυτό μου ότι όποιος δανειστής θα σώσει εμένα και την οικογένειά μου από την κακή μας κατάσταση, θα παραπέμψω όποιον ψάχνει για δάνειο σε αυτόν, έδωσε ευτυχία σε εμένα και την οικογένειά μου, χρειαζόμουν ένα δάνειο € 300.000,00 για να ξεκινήσω τη ζωή μου από την αρχή καθώς είμαι άγαμος πατέρας με 2 παιδιά. Γνώρισα αυτόν τον έντιμο και φοβισμένο τον Αλλάχ δανειστή που με βοηθά με ένα δάνειο 300.000,00 €, είναι άνθρωπος που φοβάται τον Αλλάχ, εάν χρειάζεστε δάνειο και θα επιστρέψετε το δάνειο, επικοινωνήστε μαζί του και πείτε του ότι (ο κύριος Rugare Sim) σας παραπέμψει σε αυτόν. Επικοινωνήστε με τον κ. Mohamed Careen μέσω email: (arabloanfirmserves@gmail.com)


ΦΟΡΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΙΤΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ
Ονομα......
Μεσαίο όνομα.....
2) Φύλο:.........
3) Απαιτούμενο ποσό δανείου:.........
4) Διάρκεια Δανείου:.........
5) Χώρα: .........
6) Διεύθυνση κατοικίας:.........
7) Αριθμός κινητού:.........
8) Διεύθυνση email..........
9) Μηνιαίο εισόδημα:.....................
10) Επάγγελμα:................................
11) Ποιος ιστότοπος κάνατε εδώ για εμάς...................
Σε ευχαριστώ και θερμούς χαιρετισμούς.
Στείλτε email arabloanfirmserves@gmail.com