25 Μαΐου 2009

Όταν πρέπει να εφεύρεις τη δράση...Γιώργου Λάνθιμου: Κυνόδοντας


Λίγο μετά τη Eurovision, για την όποια εξακολουθούμε να συζητάμε λες και ήρθε η συντέλεια του κόσμου που χάσαμε την πρωτιά (ακόμα χρωστάμε την προηγούμενη pauvre φορολογούμενε που θα ζήσεις ακόμα μια αύξηση πολλών τ(ρ)ελών μέχρι να δείς μια άσπρη μέρα!) ήρθε μια πραγματικά σημαντική διάκριση στον κινηματογραφικό τομέα να κάνει την Ελλαδίτσα μας περήφανη για τους καλλιτέχνες που τόσο ανώνυμα κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Ο λόγος για τον Γιώργο Λάνθιμο και την ταινία του "Κυνόδοντας" που συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ Καννών και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο παράλληλο αλλά σημαντικό τμήμα "Un certain regard" ("Ένα κάποιο βλέμμα") στο οποίο προβάλλονται οι ταινίες νέων, κυρίως, σκηνοθετών.
Η συγκεκριμένη ταινία, για εκείνους που κινούνται στο χώρο και δεν αρκούνται σε τίτλους τύπου "Σούλα ελα ξανά", ακουγόταν εδω και καιρό ότι επρόκειτο να κάνει τη διαφορά και να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής κινηματογραφικής πραγματικότητας.
Η συμμετοχή της στο φεστιβάλ Καννών ήταν η πολύτιμη αρχή και η δικαίωση όλων εκείνων των ανθρώπων που πίστεψαν στις ικανότητες ενός σκηνοθέτη του οποίου το βλέμμα και η προοπτική ξεχωρίζουν εδω και χρόνια. Και μπορεί ο ίδιος να είναι ένας άνθρωπος λιγομίλητος και τόσο χαμηλών τόνων ώστε πολλοί να έχουν "πάρει" το δικαίωμα και να τον έχουν χαρακτηρίσει "ακοινώνητο", "περίεργο", "ιδιόμορφο" αλλά το έργο του σπάει τη σιωπή με την οποία ο ίδιος τόσο επιτηδευγμένα το έχει ντύσει και επιτρέπει στον τυχαίο θεατή να νιώσει, να εκφραστεί, να φωνάξει ή να σωπάσει οσο και όπως ο ίδιος επιθυμεί.
Ο "Κυνόδοντας" αφηγείται τη ζωή ενός ζευγαριού το οποίο αποφασίζει να μεγαλώσει τα 3 παιδιά του εντελώς απομακρυσμένα από τον εξω κόσμο, εγκλωβισμένα ουσιαστικά σε μια βίλα περικυκλωμένη από ψηλούς τοίχους σε ενα προάστιο της ελληνικής πόλης. Μοναδική οδός επικοινωνίας των παιδιών με τον εξω κόσμο, τον οποίο δεν γνωρίζουν, είναι η Χριστίνα, μια γυναίκα που εργάζεται στο εργοστάσιο του πατέρα. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε ενα συναισθηματικά αποστειρωμένο περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργούν αντιλήψεις πέραν από τα φυσιολογικά θεωρώντας οτι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από το σπίτι τους είναι μέρος ενός παιχνιδιού ενω τα ζόμπι νομίζουν ότι είναι μικρά κίτρινα λουλούδια! Οι λόγοι για τους οποίους οι γονείς αποφάσισαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε μια εικονική πραγματικότητα παραμένουν άγνωστοι ενω ο ρόλος της Χριστίνας από εργαζόμενη και παράλληλα μέσο για την ικανοποίηση των σεξουαλικών ορέξεων του γιού της οικογενείας αλλάζει τη στιγμή που θα κάνει δώρο στη μεγαλύτερη κόρη μια στέκα για τα μαλλιά, ζητώντας "κάτι" για αντάλλαγμα.
Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει, πολύ λογικά, στην ανθρώπινη οδοντοστοιχία και ουσιαστικά λειτουργεί ως ενα σημείο χρόνου για τα παιδιά εφόσον η φυλάκισή τους θα διαρκέσει μέχρις ότου χάσουν τους κυνόδοντές τους...
Την ταινία θα τη δω...δεν ξέρω αν θα καταφέρω να είμαι τόσο αντικειμενική οσο θα ήθελα καθώς λόγω δουλειάς τον Γιώργο τον ξέρω και κόντρα στους χαρακτηρισμούς τον συμπαθώ σαν προσωπικότητα και τον σέβομαι σαν καλλιτέχνη.
Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα με τον αν η ταινία θα βρεί φανατικούς παρατηρητές ή αδιάφορους θεατές, επιμένω στα συγχαρητήρια και στέκομαι σε εκείνο το αίσθημα που ένιωσα χθές το πρωί που έμαθα για το βραβείο...συγκίνηση για την προσπάθεια που αναγνωρίστηκε και ενα τεράστιο χαμόγελο για εκείνο το χαμόγελο που είδα σε μια φωτογραφία και τόσα χρόνια τώρα δεν είχα ξαναδεί. Τελικά, εκείνο το "κάτι" που ενεργοποιεί και κινεί κάθε ψυχή είναι τόσο ξεχωριστό που κανείς δεν μπορεί να βάζει πάντα ταμπέλες, κανείς δεν μπορεί πάντα να χαρακτηρίζει και πάνω από ολα κανείς δεν μπορεί πάντα να βγάζει συμπεράσματα από έναν κοινό μέσο όρο...και ο νοών νοείτω!

P.S. Από την ομάδα του "Κυνόδοντα", οσο κι αν δεν θέλω να ξεχωρίσω άτομα και "ειδικότητες", παρόλα αυτά θεωρώ ότι θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στον διευθυντή φωτογραφίας Θύμιο Μπακατάκη και τον παραγωγό Γιώργο Τσούργιαννη ...τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο! :)

23 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

οι μεν και οι δε.
ακόμα ψηλότερα!
τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν χάνεται. :)
φιλιάααααααααααααα!

jacki είπε...

Καλή επιτυχία στην ομάδα.. Να πάνε πολύ καλά.. Αλλά από τη στιγμή που διακρίθηκε η ταινία με πρώτο βραβείο σίγουρα θα πάει καλά..
Καλησπέρα Ντοτ μου.

mahler76 είπε...

ΩΡΑΙΟΣ ΓΚΟΜΕΝΟΣ ΑΥΤΟΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟ!!!!

και ναι δεν ντρέπομαι να το πώ το πόστ δεν το διάβασα :)

Leviathan είπε...

bravo!!!!!fainetai poli poli endiaferousa tainia!!!filia kai kali evdomada!! :)

ΦΟΥΛΗ είπε...

Ωραίο θα είναι από την αφήγηση....
Καλή βδομάδα και καλό βράδυ.....

ProFyLaKtiKo είπε...

άκουγα για αυτή την ταινία σήμερα το πρωί στη μενεγάκη (ο κουτσογιαννόπουλος το έλεγε).

χαίρομαι που βγάλαμε και κάτι καλό! άντε να κανονίσουμε προβολή χωμένοι σε παγωτό!

mahler76 είπε...

Μόνο εγώ πήρα πρέφα πως ο ΚΑΠΟΤΑΣ βλέπει Μενεγάκη? Έλα να αρχίσει το κράξιμο παρακαλώ.

Γ.Π. είπε...

Θα την δω και θα σου πω. Γιατί μερικές φορές η ..."κουλτούρα" με τρομάζει!
Αλλά μιας και τη συστήνεις εσύ θα το δοκιμάσω!

Ο ψεύτικος Πέτρος είπε...

Μπράβο για την ανάρτηση Τελίτσα. Χθες το πρωί το έμαθα και ήθελα και εγώ να το μοιραστώ. Ο Λανθιμος, όπως ο Αλεξίου και ο Οικονομιδης που έχω και στο μπλογκ, αλλά και ο Γιανναρης από τους λίγο παλιότερους, είναι το αξιόμαχο των ελληνικών κινηματογραφιστών. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και τα βιντεοκλίπ του είχαν χαρακτήρα και ποιότητα. Θεατρικό του δυστυχώς δεν έχω δει. Είδα όπως όλοι τον «Καλύτερο Μου Φίλο» και φυσικά την «Κινέττα». Ο Κυνόδοντας έχει ήδη αγοραστεί από μεγάλη εταιρεία διανομής στο εξωτερικό και την ζητάνε από πολλά φεστιβάλ για να παιχτεί εκεί. Μπράβο και πάλι και σορρυ για το εκτενές σχόλιο αλλά από χθες έχω ενθουσιαστεί. Έπρεπε πάντως έτσι για αντίθεση, να βάλεις ένα βιντεοκλίπ του , πχ το «Η Καρδιά Μου Χτυπά» του Σάκη

One Happy Dot είπε...

@b|a|s|n\i/a...
Καλό είναι να μη χάνεται εκείνο που δεν αξίζει να χαθεί...γενικότερα και ειδικότερα! Φιλί γλυκό 4 και 2 και ακόμα μια μέρα!

@jacki...
Η ταινία πήγε πάρα πολύ καλά και ελπίζω να το χαρούν, να το χαίρονται ηδη γιατί το αξίζουν οσο λίγοι!

@mahler76...
φτου σου γατούλη!!! Μεταξύ μας έχει αυτό το μυστήριο και το κατσούφικο που πιάνει πάντα και κάνει κάτι! Δεν έχασες και πολλά που δεν διάβασες το κείμενο...θα βρω και άλλη φώτο να έχεις πιο ολοκληρωμένη άποψη!

One Happy Dot είπε...

@Leviathan...
Νομίζω ότι από Νοέμβριο θα μπορέσουμε να τη δούμε στις αίθουσες οπότε, υπομονή! Πολλά φιλιά κινηματογραφόφιλε!

@ΦΟΥΛΗ...
Από τη αφήγηση φαίνεται ότι έχει κάτι το διαφορετικό. Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης πάντως είναι καταξιωμένος στο χώρο και γνωστός για "εκείνα που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά" οπότε δεν θα περίμενα κάτι προφανές και απλό στην οθόνη! :)

@ProFyLaKtiKo...
Πας να καλύψεις το γεγονός ότι βλέπεις Μενεγάκη με έναν Κουτσογιαννόπουλο? Απαπαπαπα να σε πιάσει το Μαλερίδιο στο στόμα του!!!
|
|
\|/
Νομίζω ότι σε τσάκωσε!!!! χαχαχαχαχαχαχαχα καφές με την Ελένη for ever!
(@Mahler...με παρασύρεις και χλευάζω τον Καποτάκο! Ντροπή και αίσχος!)

One Happy Dot είπε...

@Καημος...
Και μένα γλυκό μου! Και μπορώ να σου πω ότι δεν την καταλαβαίνω κιόλας! Απλά αυτή τη φορά πάω με άλλη διάθεση λόγω του οτι το ξέρω το παιδί και θα προσπαθήσω τουλάχιστον να τη δω με άλλη διάθεση......να ψάξω για εκείνα που υπάρχουν αλλά δεν φαίνονται! Είμαι περίεργη τι συναισθήματα θα μου βγάλει αυτός ο εγκλεισμός των παιδιών και ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάζεται!
Για να δούμε λοιπόν...

@Ο ψεύτικος Πέτρος...
Μοιράζομαι τον ενθουσιασμό σου και προσθέτω και λίγη συγκίνηση ως μέρος-εστω και ξώφαλτσο-αυτού του χώρου! Ο Αλεξίου που λες είναι ενα επίσης χαρισματικό παιδί ενω δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Ηλιάδη ο οποίος ηδη στην Αμερική κάνει λαμπρή καριέρα! Οσο για τον Λάνθιμο...ελπίζω πραγματικά οσα δεν του αναγνωρίστηκαν με την "Κινέττα" να τα χαρεί τώρα. Δυστυχώς, εδω στο Ελλάντα μέχρι να πάει η ταινία του στις Κάννες πολλοί τον έθαβαν...μετά το βραβείο όμως έχουν αρχίσει ηδη τα "γλυψίματα" και πραγματικά εύχομαι να μπορέσει να το διαχειριστεί ολο αυτό με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο! Σε φιλώ γλυκά!

Ο ψεύτικος Πέτρος είπε...

telitsa kalimera.Gia Hliadi exw kapoies amfivolies. Perimenw na dw to “Spiti…” giati mou fainetai kapws san tin periptwsi Philip roth. Gia na doume..

apos είπε...

Ομολογώ ότι δεν ξέρω τι είναι το Σούλα έλα πάλι, που ανέφερες, αλλά ξέρω τι είναι η Eurovision.
Η περίπτωση Λάνθιμου αποδεικνύει ότι για όλα υπάρχει χώρος. Και για Λάνθιμους και για Σούλες και για Τσούλες και για Παπαιωάννου. Με μέτρο.
Η υπόθεση της ταινίας μου θυμίζει λίγο το "Χωριό" του Σιάμαλαν (ελπίζω να τον λένε έτσι, γιατί η μνήμη μου είναι χρυσόψαρου και βαριέμαι να ψάχνω). όχι ότι είναι κακό, θα περιμένω να την δω.
Καλημέρα dot.

Ανώνυμος είπε...

se kerasane tipota pastes gi ayto ta les :P

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Εχεις δίκιο τελίτσα μας..Αυτό το κάτι που κάνει τις ψυχές μας να ξεχωρίζουν είναι τόσο πολύτιμο ακριβώς επειδή είναι μοναδικό..
Υ.Γ.Οι άνθρωποι που δημιουργούν έχουν βλέμμα μαγικό.Ισως γιατί με τον τρόπο τους πετούν.Και είναι αλλιώς η θέα από ψηλά, σωστά;

L' Aesthete Soleil είπε...

Θερμά συγχαρητήρια! Η ταινία του στοχαστική, βαθειά και ειλικρινής. Εσωστρεφής και υπέροχη!

Dr_MAD είπε...

Να σας θυμίσω ότι εκτός από τη φετινή επιτυχία των Αγριων Παιδιών ο Γιώργος έχει σκηνοθετήσει και τα καλύτερα video clips του Σάκη Ρουβά (Υπήρχες Πάντα, Η Καρδιά μου, Θέλεις ή Δε Θέλεις, Δεν Εχει Σίδερα Η Καρδιά Σου κτλ). ΥΠΕΡΟΧΟΣ!

One Happy Dot είπε...

@Ο ψεύτικος Πέτρος...
Αν και δεν είμαι φαν των ψυχολιγικών θρίλες, παρόλα αυτά θα κάνω την καρδιά μου πέτρα και θα παω να το δω...εχω ακούσει πολύ καλές κριτικές από ανθρώπους των οποίων τη γνώμη σέβομαι πολύ. Θα δείξει όμως...

@apos...
Μωρέ όλοι χωράνε...απλά εκενευρίζομαι που ώρες ώρες οι Σούλες πιάνουν περισσότερο χώρο και δεν αφήνουντους υπόλοιπους να πάρουν ανάσα! Οσο για τον Σιάμαλαν, εννοείς το "σκοτεινό χωριό" μάλλον και παρόλο που δεν το εχω δει θυμάμαι το σενάριο και έχει ορισμένες ομοιότητες...ελπίζω μόνο ο "Κυνόδοντας" να μην είναι τόσο βίαιος και σωματικά, γιατί το ψυχολογικό το έχει από σεναρίου!

@Σακαφιορα...
Πάστες καλοκαιριάτικα?? Οχι δα! Ενα κουπόνι δωρεάν "παγωτοmania" για ενα χρόνο βρέθηκε συμπτωματικά στα χέρια μου και...τα είπα ολα!

One Happy Dot είπε...

@CARPE DIEM...
Έχεις τόσο δίκιο! Είναι το βλέμμα τους τόσο ξεχωριστό που καταλαβαίνεις απευθείας τη διαφορά σε αυτό που βλέπεις εσυ κι εκείνο που βλέπουν εκείνοι! Και ο συγκεκριμένος άνθρωπος το έχει και με το παραπάνω!

@L' Aesthéte Soleil...
Είσαι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει και να κρίνει! Και με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιείς μόνο πετυχημένη μπορώ να θεωρήσω τη συνταγή!
Φιλιά πολλά και...ελπίζω να είστε καλά!

@MAD...
Έχεις απόλυτο δίκιο! Κυρίως το "δεν έχει σίδερα η καρδιά σου" ήταν ανατρεπτικό βιντεο κλιπ για τα τότε και ακόμα το θυμάμαι! Εύγε νέε μου! :P

Dorothy είπε...

Δεν ήξερα ότι έχει σκηνοθετήσει και το "Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου", μου αρέσει πολύ αυτό το βίντεο κλιπ! Μπράβο σε όσους δούλεψαν για τον "Κυνόδοντα"!

SDRyche είπε...

Πολύ χαίρομαι που τέτοιες προσπάθειες βρίσκουν το δρόμο τους. Ας ελπίσουμε μόνο ότι αυτή η διάκριση θα καλιεργήσει την πίστη και θα ανοίξει το δρόμο σε ανάλογες περιπτώσεις!
Την καλησπέρα μου στην αγαπητή τελεία.

One Happy Dot είπε...

@τα παπούτσια της Dorothy...
Και σε ποιόν δεν άρεσε εκείνο το βίντεο κλιπ! :) Χιλια μπράβο και σε αναμονή της συνέχεια...γιατί θα υπάρξει και σνέχεια!

@SDRyche...
Να μάθουμε να πιστεύουμε στους ανθρώπους που το αξίζουν! Δυστυχώς βέβαια μέχρι τώρα το συγκεκριμένο γεγονός μόνο την κατινιά και τη ζήλεια έχει βγάλει σε ορισμένους "μικροπρεπείς" αλλά σε τελική ανάλυση ποιός νοιάζεται? Πάμε για τα επόμενα! Καλό σαββατοκύριακο!