11 Σεπτεμβρίου 2008

Η μεγάλη σοφία ενός παιδικού cartoon!


Όταν ήμουν μικρή και βιαζόμουν να μεγαλώσω μου φούσκωναν τα αυτιά με την περιβότητη "σοφία" των μεγάλων.
Που τα ξέρουν ολα. Και αν δεν τα ξέρουν ολα σίγουρα ξέρουν καλύτερα.

Ποιά ήταν αυτή η "σοφία" και γιατί την είχαν μόνο οι μεγάλοι? Η μαμά μου δηλαδή που λέγεται Σοφία κερδίζει Bonus κανονάκι και αλλαγή πίστας? Μήπως ήταν κάτι σαν την "άνθη φυτά" που είχε ολα τα ανθοπωλεία Ελλάδος?

Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι η περιβότητη "σοφία" δεν έχει ηλικία, δεν έχει μέρος όπου συχνάζει περισσότερο καθώς την ανακαλύπτεις στα πιο απίθανα σημεία και παράλληλα δεν έχει πρόσωπο
(ούτε της μαμάς μου ούτε κάποιας άλλη κυρίας Σοφίας) καθώς ο καθένας από εμάς κουβαλάει και κάτι άξιο λόγου. Ορισμένοι είναι περισσότερο σοφοί, κάποιοι άλλοι λιγότερο. Έμαθα να μην δέχομαι την έλλειψη σοφίας ως πιθανότητα και μαζί με αυτό ήρθε η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Απορίας άξιο βέβαια είναι γιατί καταναλώνουν τόση προσπάθεια στο να κάνουν τον κόσμο χειρότερο αλλά αυτό είναι μάλλον αποτέλεσμα βλακείας η οποία με τη σειρά της ίσως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σοφίας ως μέτρο σύγκρισης!

Όσοι με ξέρουν προσωπικά γνωρίζουν και την εμμονή που εχω με τα γλυκά (σε σοκολατένια μορφή και πρός άμεση κατανάλωση!) και τα cartoon! Χθές βράδυ λοιπόν συνδύασα και τα 2 με σπιτικό-θεϊκό-παγωτό μερέντα
(με κροκάν φουντουκιού που απλά έκανε τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα!) και Kung Fu Panda στο DVD σε έκδοση download από Internet πειρατικά και όμορφα!
Είμαι της άποψης ότι τα κινούμενα σχέδια έχουν να πουν σε έναν ενήλικα πολλά περισσότερα από οσα ενα μικρό παιδί μπορεί ή χρειάζεται να καταλάβει.
Αρκεί να μη χάνει ο σοφός ενήλικας την παιδικότητά του μεγαλώνοντας και να μην ξεχνάει τη φαντασία του στο συρτάρι του γραφείου. Έτσι λοιπόν η χθεσινή ταινία, η οποία αν και προέρχεται από το δημιουργικό team της Dreamworks
(δηλώνω Pixar-ικιά ως το κόκκαλο!) μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα!

Δεν θα αναφερθώ στην ταινία εν γέννει. Τη συνιστώ οπότε όποιος επιθυμεί μπορεί να πάει να τη δεί στους σινεμάδες
(πληθυντικός του ο σινεμάς!) ή σαν κάθε τεχνολογικά φρικαρισμένος άνθρωπος να την κατεβάσει από το ιντερνέτι! Θα σταθώ όμως σε ενα σημείο. Μια κουβέντα του σοφού Master Oogay (Μια χελώνα καμπόσων εκατοντάδων ετών με προχωρημένο Alzheimer και πολλά κιλά αληθινής "σοφίας" την οποία όμως πρέπει κανείς να έχει την υπομονή να αποκρυπτογραφήσει και να προσαρμόσει στα δεδομένα του/της!) πρός τον πρωταγωνιστή της ταινίας τον Po (ενα ευσωμούλικο Panda Που λατρεύει το King fu αλλά δεν έχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στον εαυτό του ότι μπορεί αν θέλει να κάνει θαύματα...το ξέρω αυτό το σενάριο σου λεω!)

...

"Yesterday is history
Tomorrow is a mystery
but today is a gift...
That is why it is called Present"

...

Για μένα αυτή είναι μια μορφή "σοφίας" και ας προέρχεται από μια ψηφιακή χελώνα, σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων που απευθύνεται ως επι το πλείστον σε παιδιά. Με τον καιρό ανακαλύπτω πως τα παιδιά έχουν πιο καθαρό μυαλό και είναι σε θέση να διαχειριστούν τις πληροφορίες καλύτερα από εμάς τους...μεγαλύτερους, κατ επέκταση και σοφότερους!

Το ποστάκι αυτό είναι αφιερωμένο στον e-φίλο μου Επαναστάτη που φοράει το μαγιώ του και βουτάει λίγο πρίν το δικό του Big Bang...Εύχομαι ο νούς σου να είναι πάντα στη επιφάνεια και ας βλέπεις τα πράγματα εις βάθος! :)

Και αν απορεί κανείς, το παγωτό δεν το έφτιαξα εγω...απλά το κατανάλωσα!
Γι'αυτό ευχαριστώ θερμά τη φιλενάδα μου Sakafiora ενω για τη συνέχεια της παγωτοπαρασκευής και κατανάλωσης...απλά επιφυλάσσομαι! :)
(δεν θέλω άγχος!!!)

24 σχόλια:

gregory είπε...

μερικες σειρες δεν φαινοντε...
γραφτα και πιο περισοτερα ελληνικα.
για ...εναν...μεγαλο σοφο...συνφωνο μαζι σου και προτηνω παιδικη ζωνη ...αργα για ...μεγαλα...μωρα...

Hfaistiwnas είπε...

Παγωτό μερέντα!!!! Πρώτη φορά έφαγα στη Σύρο ένα καλοκαίρι! Ξετρελάθηκα αλλά επειδή φοβήθηκα και τα παραπανίσια το έκοψα με την δεύτερη σκέψη για τρίτο! Σοφία και ηλικία νομίζω ότι έχουν κάποια σχέση.. αλλά να που στις μέρες μας την βρίσκεις εκεί που δεν το περιμένεις!!!
Δεν έχω δει το εργάκι αλλά θα πω στον bro να το κατεβάσει!!!

Γ.Π. είπε...

Ένα τόσο γλυκό ποστ αφιερωμένο σε μένα;;;;
Με συγκίνησες ειλικρινά happy dot μου!!!
Κάνεις την καρδιά μου να ... επαναστατεί και να θέλει να βγει από τη μαυρίλα του επιβραδυντή!
Σε ευχαριστώ θερμά,
may I kiss you please?
MOYΤΣ!!!

"Yesterday is history
Tomorrow is a mystery
but today is a gift...
That is why it is called Present"
I should not forget!

Υ.γ. νομίζω ότι το πρόβλημα είναι αυτή η άτιμη η επιφάνεια που δεν είναι διαυγής για να υπολογίσουμε σωστά το βάθος!

PN είπε...

Θα συμφωνήσω τρελά μαζί σου για τα κινούμενα σχέδια. Είμαι τρελό freak με τα cartoons και τα comics!!!

Η έκφραση που παραθέτεις είναι όντως πετυχημένη. Θα ήθελα να δω πως θα την κάνουν στη μεταγλωτισμένη κόπια!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι σοφή χελώνα!
Συμφωνώ για τα cartoon... έχουν περισσότερα να πουν στους μεγάλους. Είναι πανέξυπνοι οι άνθρωποι, dreamworkers και pixarικοί. Έχουν πετύχει με τα ωραία χρώματα και τους γλυκούς ήρωες να προσελκύουν τα πιτσιρίκια και με κάτι τέτοια διαμαντάκια σοφίας, χιούμορ και συγκίνησης να μας κάνουν κι εμάς να κολλάμε!

(τώρα που είπα κολλάμε... και σε συνάρτηση με το προηγούμενο ποστ για τη φαντασία... πειράζει που ασυνείδητα κι αστραπιαία φαντάστηκα τα δάχτυλα μου πασαλειμμένα απο παγωτό μερέντα να κολλάνε κι εγώ να κάνω σλουρρρπ; - τι ενοχλητικό για τους άλλους κι απολαυστικό για μένα!)

φιλί μερεντένιο (ή μερεντίσιο;)

One Happy Dot είπε...

@Gregory...
Περισσότερα ελληνικά δεν μπορώ γιατί την ταινια την είδα στα αγγλικά με υπότιτλους και στη μετάφρασή πίστεψέ με χάνεται πολύ το νόημα! Παιδική ζώνη αργά για μεγάλα μωρά...δεν είναι κακή η ιδέα σου αν και δεν ξέρω κατά πόσο θα ταιριάζει στο προφίλ της ελληνικής tv ενα μεταμεσονύκτιο cartoon! :)

@Hfaistiwnas...
Αχ θα έφαγες κι εσυ στο περιβόητο ιταλικό της Σύρου κατω στο λιμάνι...ένας ακόμα λόγος να επισκεφτώ ξανά αυτό το νησί! :)
Ξεκίνα να το κατεβάζεις hfaistiwna's bro! Δεν είναι finding nemo αλλά έχει ωραία στοιχεία! Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε!

@Καημός...
Καλώς τον επίσημο της ημέρας!
Άντε να επαναστατήσει η καρδιά σου γιατι σε εκείνη την τρύπα που θέλεις να την κλείσεις και να θέλει να φωνάξει ποιός θα την ακούσει?ε?ε?
Λοιπόν ρίχνουμε το διαχρονικό "βότσαλο στη λίμνη" ταράζονται τα νερά και επιτέλους φαίνεται ο βυθός, το βάθος και ολα τα μυστικά...θέλεις? e-kiss και από μένα! :)

One Happy Dot είπε...

@vk in athens...
Μήπως πρέπει να οργανώσουμε βραδυά με cartoon best of και συνοδεία από παγωτό (μετά το φαγητό βεβαίως βεβαίως!) ????
Οσο για την μεταγλωτισμένη κόπια...επειδή η τανία είχε υπότιτλους το μετέφρασε ο καλλιτέχνης κάπως έτσι..."το χθές ανήκει στο παρελθόν, το αύριο αποτελεί ενα μυστήριο αλλά το σήμερα είναι ενα δώρο γι'αυτό και το λένε παρόν (δώρο)". Γραμματικά και συντακτικά σωστό αλλά χάνει το νόημα οπότε...κρατάμε την αρχική έκδοση!

@brokensemaphore...
Οι περισσότερες cartoon-χελώνες είναι σοφές! Θυμίσου το Finding Nemo με τη χελώνου ροκά να δίνει συμβουλές στον αγχωμένο μπαμπά πώς να χαλαρώσει και να αφήσει το βλαστάρι του να...κολυμπήσει! ("Rock on dude!")
Οσο για τις ιδιοφυίες των pixar & dreamworks...κάνουν τη δουλειά των ονείρων μου και δηλώνω τρελό σεβασμό απέναντι στην τέχνη που υπηρετούν. Γιατί δεν είναι εύκολο να απευθύνεσαι φαινομενικά στο πιτσιρίκι αλλά να είναι ο ενήλικας εκείνος που θα βουρκώσει ή θα γελάσει κατανοώντας αυτά που εσυ με ιδιαίτερη δεξιοτεχνίας κρύβεις "ανάμεσα στις γραμμές" σε φόντο baby blue!
Οσο για τη μερέντα...ας γεμίσει την πραγματικοτητά σου και η φαντασία απλά ας καθαρίσει τα υπολείμματα από τα δάχτυλα! Καλησπέρες ομοίως λιγούρικες! :)

PN είπε...

Μέσα, μέσα....βάζω φαί, βάλε γλυκό!!!

ProFyLaKtiKo είπε...

τι λες τώρα; αυτό με το present με συγκλόνισε! τολμώ να πω ότι μου άλλαξε την ιδεολογία μου (για σήμερα). θα αδράξω τη μέρα. και είναι μόλις 1650! και θα τελειώσω τη δουλειά μου μόλις στις 1930! τι καλά!

επίσης θέλω να σε παρακαλέσω να μην μας λες συνέχεια πως τρως γλυκάκια γιατί παραμένεις πάντα μια λεπτή ψηλή κουκλάρα, ενώ εγώ αν φάω ένα τόσο δα μαφινάκι, θα το πάρω αμέσως στους γοφούς... μα δεν είναι αδικία???

Hfaistiwnas είπε...

Δεν ξέρω αν ήταν το ιταλικό! Πάντως ήταν στο λιμάνι και είχε και ένα παίδαρο που δούλευε!!

jacki είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
jacki είπε...

Dott μου άρεσε το ποστ σου. Μα μου άρεσε πιο πολύ που το αφιέρωσες στον καημό μας. Να είστε καλά και οι δυο.

naya είπε...

Εμενα μου αρεσουν τα στρουμφακια(!) κ ας εχουν κατηγορηθει για προεκτασεις σε Μαρξ,κομμουνιστικες κοινωνιες,ευγονικες κτλ κτλ!Για τα παιδια συμφωνω κ επαυξανω,μερικες φορες-παντα-σε κολλανε απιστευτα με την καθαροτητα του νου κ την απλοτητα της σκεψης που ειναι πιο κοντα στο οποιο νοημα εγω προσωπικα χανω συχνα..
Πολλες καλημερες!

One Happy Dot είπε...

@vk in athens...
μετά την τελευταία σου ανάρτηση, ναι εσυ θα βάλεις σίγουρα το φαγητό! :)

@Profylaktiko...
Εντάξει εντάξει με έπεισες! Θα φας το περισσότερο παγωτό, κόλακα! Οσο για τους γοφούς να μην σκιάζεσαι, τον παλιό καλό καιρό έλεγαν τα πάχη μου τα κάλη μου! Αμ πως! :)

@Hfaistiwnas...
Τελικά ήταν το παγωτό ή ο παίδαρος που κέρδισε τις εντυπώσεις (σου)? Χε χε ντροπή!!! ;)

One Happy Dot είπε...

@Jacki...
Άντε μήπως και του φύγει ο "καημός" και επιστρέψει ο e-παναστάτης που μας έχει λείψει λίγο!!! Καλημέρες παρασκευιάτικες....επιτέλους!

@Naya...
Τα Στρουμφάκια αποτελούν διαχρονική αξία ότι και αν λέει ο κόσμος ο κακός! Αν δηλαδή το σκουφάκι του μπαμπα Στρουμφ ήταν ροζ δεν θα ήταν παρεξηγήσιμο? οχι?!
...κι εμείς παιδάκια είμαστε και το νόημα είναι για να το χάνουμε στην αρχή και μετά να αισθανόμαστε τη χαρά του να το ανακαλύπτουμε ξανά! (το νόημα της ζωής και πως να το χάσετε!) Καλημερες σαββατοκύριακου χοροπηδηχτές!

L' Aesthete Soleil είπε...

Την ταινία την είδα σε προβολή για τους κριτικούς μετά το Zohan πριν 15 μέρες περίπου. Μου άρεσε ιδιαίτερα. Αν σκεφτείς μάλιστα ότι το Zοhan είναι μία από τις πιο ηλίθιες κωμωδίες των τελευταίων ετών, καταλαβαίνεις... Και πράγματι, η σοφία σε πολλά cartoons, όπως και στον Ratatouille ξεπηδάει (συνήθως απλουστευμένη, αλλά πάντοτε ενδιαφέρουσα) σαν τα σταγονίδια του πίδακα. Τώρα για το παγωτό τί να πω; Καλή χώνεψη;

Ανώνυμος είπε...

Να διευκρινίσω (σε περίπτωση που διαβάζουν οι διώκτες ψηφιακού εγκλήματος) ότι την ταινία την κατέβασε η DOΤ. Ενας συνοπτικός έλεγχος στο σπίτι της θα φέρει στο φως και το περιβότο DVD (μη στεναχωριέσαι, θα σου φέρνω παγωτό στη μπουρού).
:P

Naf είπε...

χαχαχαχχαχαχαχα
σακαφιόρα, πές στον κόσμο οτι γενικά η εν λόγο τελεία περνάει όλη της την ημέρα ΚΑΤΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ταινίες απο το διαδύκτιο...μην φοβάσαι.Αρκετά μας καταπιέζει για να μην της τρώμε το παγωτό...ας πούμε την αλήθεια!!

One Happy Dot είπε...

@L' Aesthéte Soleil...
Προβολή για κριτικούς? Γιατί παρακαλώ δεν πήγες με τον απλό λαό να τη δείς? ε?ε? :)
Τόσο παγωτό δεν χωνεύεται εύκολα, γι'αυτό το λόγο μόλις έφαγα και ενα πεϊιρλί μήπως και με βοηθήσει...και τώρα περιμένω! (κάποιος να με σώσει από την κοιλιόδουλη πλευρά του εαυτού μου!!!) Φιλί!

@Sakafiora...
Είπα κι εγω γιατι ήσουν τόσο καλή και φιλόξενη...Πρός κάθε ενδιαφερόμενο: αν σας καλέσει η σακαφιόρα σπίτι της για "παγωτό" και στο τέλος της βραδιάς σας φορτώσει με dvd πακέτο να ξέρετε ότι απλά ξεσκαρτάρει! Το αφεντικό τρελάθηκε και σβήνει τα ίχνη του! Θα ζητήσω έλεγχο γραφικού χαρακτήρα...θα σε παω στον Άρειο Πάγο...θα....θα μου φέρνεις παγωτό? Ok...εγω το έκανα! ;)

One Happy Dot είπε...

@Naf...
Εσένα μια μέρα θα σε φλιτάρω και θα εξαφανιστείς από το χάρτη μουχρίτσα! Για να μη θυμηθώ ποιός είχε φάει το παγωτό στη γιορτή μου μερικούς μήνες πρίν! Αμ δε! Θυμάμαι!!!! Και θα εκδικηθώ άμεσα! (ετοιμάσου για μαραθώνιο παγωτού σπίτι μας...παίρνουμε παγωτομηχανή!!) ;)

Hfaistiwnas είπε...

Και τα δύο!!!!!! λολολολ!!! Το τερπνόν μετά του οφελίμου!

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι μωρή!
Η αρκουδα είδε το πάντα και "συκνινίεθικιε!"
Για πες τωρα στο αναγμωσταρο καλε οτι φαγατε απο 1 κιλό παγωτο η καθε μία!
Δεν τα λες αυτα ε?
ΕΠίσης μη μαπειλεις εμένα!
ΦΙΛΙ?
οχι?

One Happy Dot είπε...

@Θεια...
βάλε το εισητήριο σε φάκελο με φυσαλίδες. Μην το δώσω τσαλακωμένο στον άνθρωπο!! Και μην κάνεις σκηνή σε παρακαλώ...στην ηλικία σου δείξε λίγη αξιοπρέπεια! ήμαρτον πια!

L' Aesthete Soleil είπε...

Μήπως επειδή είμαι κριτικός κινηματογράφου;