9 Σεπτεμβρίου 2008

Λογική, φαντασία και...ο μέγας επιταχυντής!


Κάπου διάβασα..."Η φαντασία είναι καλός υπηρέτης αλλά κακό αφεντικό"

Έχει δίκιο άραγε ο πνευματικός κάτοχος αυτής της φράσης?
Είναι το μυαλό που ορίζει τη φαντασία ή η φαντασία που ορίζει το μυαλό?
Το μυαλό ως καλό αφεντικό διατάζει και η φαντασία ως πιστός υπηρέτης ακολουθεί διαταγές και υποδείξεις ή παίρνει κεφάλι και ο ιδιοκτήτης, ένας συναισθηματικός επιχειρηματίας χρεωκοπεί?

Ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά μέσα στο δικό του κουτάκι.
Υπάρχουν εκείνοι που ακολουθούν πιστά τη λογική σαν καλά σκυλάκια και οτιδήποτε πέραν από τη γνήσια αλάνθαστη λογική απλά δεν τους απασχολεί. Σαν τα γατιά μας που δεν καταδέχονται να φάνε από το φαγητό τους αν αυτό δεν είναι μέσα στο μπωλ τους.
Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται ότι η όποια έννοια λογικής δεν τους αφορά και είναι η φαντασία πάνω στην οποία βασίζουν μια ζωή με αποφάσεις και επιθυμίες. Μπορεί να τρώνε συχνά τα μούτρα τους, να γίνονται αντικείμενο σχολιασμών και χιομοριστικών επιθέσεων αλλά οι ίδιοι είναι ευτυχισμένοι στον "κόσμο" τους και δηλώνουν "I live in my own little world but it's ok they know me here".
Κι επειδή από το μαύρο ως το λευκό μεσολαβεί και το γκρί, έτσι από την απόλυτη λογική εως την απόλυτη φαντασία υπάρχει και το φανταστικά λογικό η το λογικά φανταστικό!
Είναι εκείνη η κατηγορία ανθρώπων που τρώνε λίγο από το ενα και λίγο από το άλλο.
Ό,τι δεν μπορεί να ερμηνεύσει η φαντασία το εκλογικεύουν και ότι δεν συνίσταται λογικής μετουσιώνεται σε κάτι....φανταστικά φανταστικό!
Δηλώνω άνθρωπος με σκεπτικό που ισορροπεί επικίνδυνα κάπου ανάμεσα στη φαντασία και τη λογική.
Η ζυγαριά πάντα μπατάρει (που έλεγε και ένας παλιός μου συμμαθητής μπουζουκόβιος!) κι έτσι βρίσκομαι τις περισσότερες φορές να περπατάω στα σύννεφα ενω με περιμένουν στο πεζοδρόμιο ή να αμφισβητώ τη λογική της κοκκινοσκουφίτσας να περάσει το δάσος μονάχη της με μινι!!

Διάβαζα σήμερα στα Blog των σοφών Sakafiora και Xip για το πείραμα του αιώνα όπως το αναφέρουν με την ενεργοποίηση του LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Ανδρονίων=πόσο πρόστυχο μου ακούγεται τώρα αυτό? Φαντασία-Λογική 1-0!)

Τι είναι αυτό? Λοιπόν όπως το αντιλαμβάνομαι βάσει της λογικής μου (και του in.gr) πρόκειται για το μεγαλύτερο και το πολυπλοκότερο επιστημονικό όργανο του κόσμου που έχει ως σκοπό να ανοίξει ενα παράθυρο στο Σύμπαν με μια αναπαράσταση της "Μεγάλης Έκρηξης".
Αν αφήσω στην άκρη τη λογική και πορευτώ με τη φαντασία, κάθε επιστημονική πτυχή του πειράματος σκάει σε μικρες φυσαλίδες στο κεφάλι μου σαν πορτοκαλάδα με ανθρακικό. Το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο επιστημονικό όργανο παίρνει την μορφή του φωτοξίφους των Τζενταϊ, η έναρξη του πειράματος πραγματοποιείται με μια φωνή στα ηχεία να λέει "A long time ago, in a galaxy far, far away..." ενω αρχηγός της αποστολής είναι ο εξέχων επιστήμονας Όμπι Ουαν Κενόμπι!

Συνεχίζοντας την κατανόηση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος βάσει λογικής επεξεργάζομαι την πληροφορία ότι ο συγκεκριμένος επιταχυντής έχει συναρμολογηθεί σε μια υπόγεια κυκλική σύραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων, ολοκληρώνοντας δύο δεκαετίες μετά την πρώτη πρόταση για την κατασκευή του. Μέσα στο τούνελ, δύο αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται μετωπικά κινούμενες σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά το «Big Bang» που γέννησε το Σύμπαν.
Σταματάω εδω και η φαντασία οργιάζει. Σκέφτομαι ότι 20 χρόνια μετά πάλι καλά που θυμόντουσαν ότι υπήρχε ενα project στα σκαριά και εν πάσει περιπτώσει ας μην γκρινιάζουν οι δικοί μας που ο Μαλιακός άργησε τόσο! Εδω ολόκληρο "επιστημονικό όργανο" τύπου "
beam me up Scotty" και άργησε με τη γραφειοκρατία!
Φαντάζομαι τις δέσμες πρωτονίων ως 2 τεράστιες κωλοφωτιές να κοπανάνε τα κεφάλια τους μέσα στο τούνελ με ταχύτητα "φωτός" (εντάξει αυτό δεν έχει και πολλούς τρόπους να το σκεφτεί κανείς!) ενω παράγουν ήχητικά εφέ "βββββββζζζζζζζτ" και "bang bang" και μετά ένα τεράστιο Black out θα σαρώσει τη γη. Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε τότε με το "Big Bang" (το Σύμπαν έγινε μαρή χαζιά!) αλλά το συγκεκριμένο bang ίσως να μας βρεί στα μαύρα σκοτάδια να απορούμε αν καθόμαστε πάνω στο χαλί ή πάνω στο γατί!

Η λογική μου συνεχίζει να διαβάζει ότι ο κύριος στόχος των πειραμάτων είναι να διερευνήσουν κατά πόσο ισχύει το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής. Η φαντασία στο σημείο αυτό έχει πάει πρός νερού της.

Μεταξύ άλλων, ο LHC είναι αρκετά πιθανό να παράξει το μυστηριώδες «μποζόνιο του Χιγκς», γνωστό και ως «Σωματίδιο του Θεού», ένα σωματίδιο του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξηγεί γιατί ορισμένα σωματίδια έχουν μάζα ενώ άλλα όχι.
Η φαντασία έχει επιστρέψει από το μπάνιο και αναζητεί απαντήσεις.
Εγω εχω μάζα...μετά το καλοκαίρι μάλιστα εχω και πιο εμφανή μάζα. Στο σημείο αυτό, θυμάμαι και τον κύριο Β. (μέγας καθηγητής Φυσικής που μου είχε κάνει δύσκολη τη ζωή στο Λύκειο και τον οποίον εκδικήθηκα εξαφανίζοντας το ρημάδι το ελατήριο με το βαρίδι που δεχόνταν πιέσεις από το έδαφος και τις μετέφερε στο δικό μου το κεφάλι επιτυχώς!) ο οποίος χάριν χιούμορ συνήθιζε να λέει ότι η αδρανειακή μάζα των γυναικών μεγαλώνει οσο μεγαλώνουν και οι ίδιες με αποτέλεσμα να μεταβάλουν την κίνησή τους δυσκολότερα, γεγονός το οποίο οι σύζυγοι αυτών εκμεταλλεύονται δεόντως! Και ύστερα σου λέει μάθε παιδί μου γράμματα! Βρε ουστ!

Και εν πάσει περιπτώσει...πώς είναι αυτό το "μποζόνιο"? Μου φέρνει στο νου ενα χαμστεράκι που το έλεγαν Μπόζο και τελικά χάθηκε σε μια υδροροή. Εμ κοπελιά...ο καθένας κουβαλάει τα βιώματά του!


Συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας...η πρώτη απόπειρα για την επιτάχυνση μιας δέσμης πρωτονίων προγραμματίζεται για την Τετάρτη (κοινώς σήμερα!) σε όλο το μήκος της σήραγγας, ενώ οι πρώτες συγκρούσεις υψηλής ενέργειας θα πραγματοποιηθούν μετά τα επίσημα εγκαίνια της εγκατάστασης στις 21 Οκτωβρίου. Να ενα gala που δεν ήθελα να χάσω. Λες να είμαστε όλοι ντυμένοι με space outfit και να χορεύουμε στους ρυθμούς του "bang bang" ενω δεκάδες ντισκομπάλλες θα στροβιλίζονται πάνω από τα κεφάλια μας?

Τα πειράματα θα διαρκέσουν δεκαετίες και λαμβάνουν χώρα στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας (σοκολάτα και φουα γκρα...μμμμ θα πάω!)
Έχω καιρό λοιπόν για περαιτέρω αναλύσεις.

Τώρα που τα ξαναδιαβάζω ολα αυτά....χαίρομαι που οι γονείς μου δεν με φαντάστηκαν επιστήμονα στη NASA ...λογικά γλίτωσαν το σύμπαν από περισσότερα Bangs. Φανταστικό?!

UPDATE: Το πείραμα "ας το πάρουμε από την αρχή" στοίχισε 6.5 δις Ευρώ! Λογικό?!

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το big κάπως τρώγεται, το bang μόνο μη μας βρει αλλιώς την κάτσαμε :P

PN είπε...

Big Fantasy, Bang Reality...!!!!

To πόσο αφήνουμε τη φαντασία να μας καθοδηγήσει είναι ένα από τα μέγα ζητήματα της ζωής. Συχνά, στην προσπαθειά μου να εκλογισκέυσω τα πάντα χάνω δύο πολύ σημαντικά σκαλοπάτια, αυτό του αγνώστου και εκείνο της φαντασίας. Και τι θα ήταν γαμώτο η ζωή χωρίς αυτούς τους δύο ενδιάμεσους σταθμούς....;;;

Ανώνυμος είπε...

Πως λέμε Big Mac?

Hfaistiwnas είπε...

Έχασες χαμστεράκι σε υδροροή; χαχαχα!
Κρίμα! Δεν μπορώ να πω, με φοβίζει το γεγονός του ότι παίζουν με κάτι που ίσως και να μην ξέρουν όλες τις αντδράσεις του... με αποτέλεσμα (προσωπική άποψη) να παίζουμε με κάτι τόσο επικίνδυνο. Επίσης διάβασα ότι υπάρχουν εκεί οι καλύτεροι επιστήμονες.. και αν κάποιου το ξέφυγε κάτι; OMG.. τελικά πόσο απέχει η λογική από τη φαντασία;
Πλάκα είχε αυτό που είπε ο καθηγητής σου.. αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους άνδρες... ε ;)
Καλησπέρα!

ΥΓ. Για καλό και για κακό κάντε τη διαθήκη σας.. ίσως κάποιος κάποτε κάπου αλλού ή σε μας (κάτι μου θυμίζει αυτό) να την διαβάσει..

Naf είπε...

πολλά ερωτήματα και δεν μπορώ να τα επεξεργαστώ...Κι εσύ βρε πουλάκι μου αμα βλέπεις οτι σε πιάνει αυτο το φιλοσοφικό/επιστημονικό τρώγε μια σοκολάτα να ηρεμείς...

One Happy Dot είπε...

@Sakafiora...
το μόνο που τρώγεται είναι το παγωτό που θα κατασκευάσουμε παρέα! Μη φιλοσοφείς λοιπόν...βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει για το πως το μισό κιλό θα μοιραστεί στα ίσα δια του 4 με την αφεντιά μου να τρώει το περισσότερο! Νιαχ νιαχ νιαχ!

@vk in athens...
Αναμενόμενη και κενή! Σε καμία περίπτωση το είδος της ζωής που επιθυμεί κανείς να βιώσει! Πάντως δεν σε φοβάμαι...Μπορεί να προσπαθείς να εκλογικεύσεις τα πάντα αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού σου και κάτω από το τσουλούφι νομίζω ότι υπάρχει μια φαντασία που οργιάζει! ;)

@Aunt Donna...
και Goodys junior το λέμε αν θές! Ξεκίνα μαρή να μαζεύεις τα προικιά σου γιατί χανόμαστε!!!!!! Θα μας έρθει κανένας κομήτης κατακούτελα και δεν θα προλάβουμε να πούμε ούτε καμπάλα! (ούτε να την δούμε!)

@Hfaistiwnas...
OMG...τι να πρωτοαφήσω και που? Ξεκινάω να σιάχνω βαλίστες μήπως και στην επόμενη ζωή βρω κανένα σπίτι με μεγαλύτερες ντουλάπες να βολευτώ!
Αν ξέφυγε κάτι από κανένα σαϊνι εκεί πέρα...την κάτσαμε την τρύπα οι γήινοι! :) Φιλί εκρηκτικό!

One Happy Dot είπε...

@Naf...
Γι'αυτό φιλενάδα ίσως πρέπει να φαω τη μερίδα σου...ίσως λεω...διαφορετικά εχω μερικές θεωρίες ακόμα να σας αναλύσω το βραδάκι ε? τι λες? (αθώο βλέμμα, χέρια στην ποδιά και ματάκια που ανοιγοκλείνουν με απορία!)

Όναρ είπε...

Η αλήθεια είναι ότι το άκουσα στις ειδήσεις σα θέμα και το έψαξα λίγο στο ίντερνετ..αυτό που κρατώ από την ανάρτησή σου είναι: "σοκολάτα και φουα γκρα...μμμμ θα πάω!"..και αφήνω στην άκρη ανησυχίες και προβληματισμούς τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν..προς το παρόν..Καλησπέρες Πρωτοψαλτικές..(μήπως θα έρθεις στη συναυλία; Θα φοράω ονειρικά μποζόνια για να με γνωρίσεις..)

Γ.Π. είπε...

Καλησπέρα τελίτσα μου!
Μια χαρά το θέτεις το θέμα!
Έτσι και αλλιώς παιδιά είναι και παίζουν, άλλο αν έχουν ακριβά και μεγάλα παιχνίδια!
Το μόνο που δεν έχουν είναι φαντασία!
Αν είχαν λίγη από αυτή δεν θα χρειαζόνταν όλα αυτά τα χιλιόμετρα δακτυλίου και τα "μωλοπισμένα" πρωτόνια για να μάθουν τί είναι στην πηγή της ζωής...

SDRyche είπε...

Ο παραλληλισμός με τις τεράστιες κωλοφωτιές απλά τα σπάει!!!
Αυτό θα τους λέω από εδώ και πέρα όταν με ρωτάνε τι παίζει με αυτό το πείραμα!

Στο τρενάκι της λογικής ο μόνος επιβάτης που δεν πληρώνει εισιτήριο είναι η φαντασία. Στο τέλος όλοι μπορεί να φτάσουν στον προορισμό τους, αλλά η φαντασία θα έχει περάσει καλύτερα..

Hfaistiwnas είπε...

;)

Leviathan είπε...

apapa maures tripes akouo....kalo sou vradi!!filia!!!!!

ProFyLaKtiKo είπε...

ααα εγώ είχα Live ενημέρωση για την εξέλιξη από φίλους στο cern. ένιωσα πολύ συγκινημένος.

από την άλλη δε συγκινήθηκα όταν ο κάθε κακομοίρης άρχισε να ασχολιέται με μαύρες τρύπες... εδώ υπάρχουν άλλες τρύπες που αραχνιάζουν........ [αχ πρόστυχος έγινα και δε μ αρέσει να γίνομαι σε αυτό το blog]

ελπίζω να με ξανασυγχωρέσεις ε; άντε να πάμε και για παγωτό!

naya είπε...

Εγω παλι τα φανταζομαι σαν την μπαλα που κυνηγαγε ο Χαρρυ Ποττερ-ξες εκεινη με τα φτερα-!Οπως κ να 'χει ο μηνας εχει 10 κ κανουμε ακομα blogging..!Μπλογκαρω αρα υπαρχω..!

One Happy Dot είπε...

@Όναρ...
Συναυλία? Οχι δεν ήμανε! Πιο συγκεκριμένα την ωρα της συναυλίας απολάμβανα σπιτικό παγωτό μερέντα με καραμελωμένα μποζόνια εεεε φουντούκια ήθελα να πω! Από τη δική μου πλευρά το πείραμα πέτυχε και ήταν νοστιμότατο! :) Καλημέρες ολιγον τι κοιλιόδουλες!

@Καημός...
Μεγάλα και ακριβά παιχνίδια! 6.5 δις σε playdoh για μεγάλους. Τελικά η φαντασία κοστίζει λιγότερο και αποδίδει περισσότερο. Φιλιά και..μη χάνεσαι ναι? Καλημέρες e-ακριβοθώρητες! :D

@sdryche...
Αγαπώ θεωρία με τρενάκι!!!!!Σαν να το βλέπω μπροστά μου!
Οσο για τις κωλοφωτίες αν δεις ότι περνάει πες μου να σου δώσω το κλοπυright! ;)

One Happy Dot είπε...

@Leviathan...
Θα τις κάνω φούξια και θα είναι πιο τση μοδός! Καλημερούδια εκτός μαύρης τρύπας....ευτυχώς!!

@Profylaktiko...
Εκεί που γίνεσαι προστυχάντζα και σε κακολογώ, πετάς τη λέξη "παγωτό" και ολα αλλάζουν! Να πάμε! Οπως και δήποτε! Δεν υπάρχει καλύερο μέρος να συζητήσουμε για το θέμα που (σε) καίει από ενα μπώλ παγωτό κι εμάς από πάνω! Την επόμενη εβδομάδα θα σε αναμένω στη γειτονιά μας??!! Καλημέρες ενθουσιώδεις και ανυπόμονες!

@Naya...
11 και είμαστε ακόμα εδω!!!! Μπάλα Χαρυποτερικιά? ... Μου δίνεις τροφή για σκέψη και ενθουσιάζομαι!!! Αυτό θα είναι το πείραμα του αιώνα και στο τέλος της δεκαετίας θα βγεί ο Gandalf με τον ερωδιό να πεταρίζει και θα μας πει τα αποτελέσματα ενω ο Voldemore Θα φάει τη σκούπα του ακόμα μια φορά! (η φαντασία στην εξυσία!!!)

Ανώνυμος είπε...

Επειδή στο συγκεκριμένο πείραμα πέρα απο κάποιους σοβαρούς επιστήμονες μετεχουν και κάποιοι ανοργασμικοί "κύριοι κομπλεξάρες" αποκαλούνται αλλιώς και "μπαζό...νια" αυτούς να φοβάστε.Το όλο εγχείρημα θα αποτύχει παταγωδώς και πάω στοίχημα 1000 ευρώ.
Καλό φθινόπωρο απο τον γατομπαμπά.

One Happy Dot είπε...

@Γατομπαμπάς... :)
Επιτέλους επιστρέψατε? Τόσο καιρό ποιός φρόντιζε την κυρία Sissy? Ή έκανε κι εκείνη διακοπές διαρκείας για χαλάρωση και ευεξία?
Οσο για το πείραμα...είναι σίγουρη η πληροφορία της αποτυχίας? Αν είναι να βάλω τις οικονομίες μου στο Big Bet ενάντι στο Βig Bang reload!!!
Ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά!
Καλό σ/κ!